Omgaan met moeilijke emoties? De frustratierotonde helpt je op weg

Omgaan met moeilijke emoties? De frustratierotonde helpt je op weg
‘Op de rotonde, neem de eerste afslag’. Als we het over rotondes hebben, is de kans groot dat je jouw navigatie deze zin hoort optrommelen. Vandaag wil ik het met je hebben over een andere variant, namelijk de frustratierotonde. Een rotonde die iets meer uitleg nodig heeft en focust op - je raadt het al - frustratie. Niét in het verkeer dus, maar voornamelijk in dagelijkse situaties (bij kinderen). Het is een metafoor die ik veel gebruik in mijn werk, om ouders op een simpele en beeldende manier de werking van frustratie uit te leggen. Of het écht werkt? Oordeel zelf…
Wat is frustratie eigenlijk - en wat vertelt het ons?
Frustratie speelt op op het moment dat we het ergens niet mee eens zijn. Denk aan een situatie die anders loopt, iemand die een tegenstrijdige mening geeft of iets wat niet lukt of mag. Frustratie zien we niet als schuld van een ander of onszelf, maar als een signaal dat afstand nemen nodig is. Om de verschillende gevoelens die je tegelijkertijd voelt, te ervaren. Want: frustratie is weer wat anders dan boosheid of verdriet bijvoorbeeld, maar alle emoties kunnen wel tegelijkertijd opspelen. Het mooie aan frustratie? Het geeft ons het vermogen om iets te veranderen. Soms aan de situatie, maar vaak ook iets in onszelf (acceptatie). Je snapt natuurlijk wel dat frustratie meerdere kanten op kan schieten. Want: hoe je reageert op een situatie, en of gevoelens écht aangekeken worden, bepaalt de groei of slinking van die frustratie. Zo zien we vaak dat ouders frustratie bij hun kind proberen te fixen via het uitdelen van straffen en het strooien met dreigementen. Ook is het inzetten van een time-out een hele populaire ‘oplossing’. Allemaal manieren die voorbij de échte oplossing (gevoelens zien en snappen) gaan - en gefocust zijn op het gedrag (de uiting van die gevoelens). Lees dus zeker de gelinkte artikelen even. Waardevolle kost ter aanvulling op de input uit deze blog.
Wanneer frustratie nog ‘klein’ is
Frustratie begint relatief gezien altijd ‘klein’. Dat klinkt misschien gek, maar hoe we ermee omgaan, bepaalt hoe groot deze frustratie wordt. Kijk maar eens naar een eigen situatie, bijvoorbeeld wanneer je kind gefrustreerd raakt omdat dat ene speeluitje eindigt. Grote kans dat het start met het opzetten van een sip gezicht. Vaak komen tranen of moeilijk gedrag pas later. Nadat er een respons is gekomen, bijvoorbeeld in de vorm van een niet-leuke reactie of een antwoord dat de gevoelens van het kind (onbewust) negeert. Ook in ouderlijke situaties start je frustratie vrijwel nooit op het kookpunt. Stel, je hebt een woordenwisseling met je partner. Frustratie groeit wanneer je niet naar elkaar luistert, je het gevoel hebt dat je gevoelens niet gezien worden en stemmen worden verheft. Draai je deze zaken om, dan neemt de frustratie juist áf. Het is maar nét welke afslag je pakt. Iets met een rotonde. ;-)
Gefrustreerd over frustratie zijn zorgt voor nóg meer frustratie
Zoals hierboven al uitgelegd, zorgt frustratie over frustratie voor nog meer frustratie. Daarmee bedoel ik eigenlijk dat het waardevol is als we - kinderen en ouders - onze frustraties leren begrijpen. Grip krijgen op onze emoties en voelen wat we voelen. Willen we dit kunnen, dan is het noodzakelijk dat we de uitzichtloosheid van frustratie ervaren - en er niet aan voorbij gaan. Het verdriet voelen. Want: het maakt niet uit wat je doet, sommige situaties zijn zoals ze zijn. Eigenlijk een soort mini-rouwproces, waarbij je bewust naar binnen keert en een situatie leert accepteren. Een verandering in jezelf activeren, in de vorm van voelen en toelaten. Zoomen we in op kinderen, dan is het essentieel dat de verbinding met de ouders niet verstoord wordt tijdens zo’n proces. Dat betekent dat je een bepaalde mate van inlevingsvermogen moet hebben, de kracht om je eigen frustratie even te parkeren, een luisterend oor en ohja… flink wat geduld.
Hoe frustratie bij kinderen ‘spreekt’
Klopt, er schuilt onwijs veel waarde in frustratie… áls we deze emotie voelen, snappen en de ruimte geven. Door frustratie de ruimte te geven bij je kind, leer je hem/haar omgaan met minder fijne gevoelens in het leven. Denk aan verdriet, boosheid, teleurstelling en onbegrip. Emoties die vaak samenhangen met frustratie. Is een kind gefrustreerd, dan zien we vaak dat deze een andere focus heeft dan de ouder of bijvoorbeeld leraar. Het is dan extra belangrijk dat wij als verzorgers begrijpen waar het kind aan gehecht is, dat laten blijken (begrip), en zo ruimte te kunnen maken voor verbinding. Een gefrustreerd kind kan…
willen vasthouden aan fijne situaties
grijpen naar digitale apparaten
iets willen laten lukken wat niet lukt
iets ongedaan willen maken
groter, slimmer, sterker willen zijn dan deze is
steeds willen winnen (verlies = frustratie)
lekker doen waar deze zelf zin in heeft
altijd zijn zin willen krijgen (nee = no go)
De sleutel naar slinking? Vergeefsheid voelen!
Wil je de frustratie bij je kind laten slinken en is de situatie onveranderbaar? Dan is het nodig dat deze snapt, voelt en begrijpt dat de situatie niet verandert - en tegelijkertijd de connectie met jou als ouder voelt. Vergeefsheid én verbinding ervaart. Zie het als een zandloper waarbij de gevoelens van frustratie langzaam naar beneden sijpelen. Gedoseerd, maar in beweging, totdat er vergeefsheid ontstaat. Vaak met tranen, maar die mogen er zijn. Graag zelfs, want dit is een oprechte uiting van gevoelens en draagt weer bij aan de verwerking van frustratie - en alle andere emoties die daarbij komen kijken. Let wel: het volledig doorvoelen van die vergeefsheid is een zoektocht, die je het beste kan visualiseren als een doolhof. Je kind komt niet meteen bij dat gevoel van acceptatie. Soms stuit deze op doodlopende paden en is het kiezen van nieuwe routes nodig. Oftewel: emoties kunnen minder worden, maar ook daarna weer opspelen. Mocht je als ouder dus denken dat je kind overdreven reageert als deze gefrustreerd is? Het kan zomaar een van de vele doodlopende paden zijn waar deze tegenaan loopt. Een druppel in de overvolle emmer.
Geef (spelenderwijs) woorden aan frustratie
Wil je dat je kind de frustratie die hij voelt begrijpt, dan is het dus belangrijk dat je begrip toont, maar ook dat je de frustratie benoemt. Er woorden aan geeft (“Je vindt dit echt niet fijn hè, dat het spelen stopt? Snap ik helemaal”). Door het begripvol te benoemen, maak je het begrijpelijker en kan je met elkaar een manier vinden om de frustratie te uiten. Een tip: doe dit via een (speelse) activiteit. Een echte game changer! Gooi bijvoorbeeld met een bal over en spreek af dat degene die de bal vangt, probeert te vertellen wat deze voelt. Als je een manier kan vinden die bij jullie past, dan vind je als het ware een natuurlijke uitlaatklep voor die frustratie. Het helpt om je kind uit die hoogste emotie te krijgen, terug naar een staat van kalmte. Het is belangrijk om een manier te vinden om negatieve emoties - zoals woede, schuldgevoelens en verdriet - te kunnen benoemen. Maar wél op een manier die goed voelt voor je kind. Pas dan vind je namelijk de opening naar de oplossing.
‘Bij woede, neem afslag Temperen’
Lukt het je niet om op de bovenstaande manieren de frustratie te laten slinken? Wordt je kind alleen maar meer gefrustreerd? Slaat het zelfs om in woede? Dan kan je ook nog de afslag van ‘temperen’ nemen. Aanvalsimpulsen worden dan beperkt, doordat tegenstrijdige gevoelens, gedachten en impulsen worden ervaren. Voorbeeld: aan de ene kant wil je kind je pijn doen, terwijl deze aan de andere kant juist een gevoel van liefde ervaart. (“Ik zou je wel willen slaan, maar ik vind je ook heel lief”). Probeer hier als ouder begrip voor te tonen en het te benoemen. Gevoelens erkennen dus, niet te verwarren met gedrag accepteren: dat zijn namelijk twee wezenlijke verschillen. Een ding staat voorop: het is heel normaal en gezond om meerdere en tegenstrijdige gevoelens te ervaren. Een vermogen dat zich bij kinderen ontwikkelt tussen de gemiddelde leeftijd van vijf en zeven jaar. Heb je een hooggevoelig kind? Dan is dit vaak wat later. Zie het als een oefening voor het brein om te groeien. Hoe intenser alle gevoelens, hoe moeilijker het is om deze met elkaar te mixen. Maar… je weet het: oefening baart kunst. Iets waar wij ouders in moeten begeleiden.
Voelen + benoemen = mengen
Het voelen van verschillende emoties tegelijkertijd kan je dus begrijpelijk maken, door alle emoties apart te benoemen en de ruimte te geven. Ook is het zo dat emoties zich pas met elkaar kunnen mengen, als ze gevoeld worden. Het is daarmee éxtra belangrijk dat wij als ouders elke emotie bespreekbaar maken - en daarmee begrijpelijk. Is er geen ruimte om een bepaalde emotie te voelen, denk aan verdriet, dan kan emotionele verdoving ontstaan… en erger nog: zich diep gaan wortelen. Dat betekent dat de emotionele volwassenwording geblokkeerd wordt, waar je kind op latere leeftijd ongewild door achtervolgd wordt. Denk aan emotioneel onbereikbaar zijn, niet kunnen huilen en pijnlijke discussies uit de weg gaan. Onthoud: tegenstrijdige emoties hebben elkaar nodig. Wil je agressie bijvoorbeeld temperen, dan zijn kwetsbare gevoelens nodig. En met die wetenschap, wordt de kracht van échte aandacht - elkaar en onze emoties zien - nogmaals benadrukt.
Door naar de simpele en beeldende versie
De frustratierotonde
Je snapt de boodschap: frustratie mag gehoord, gevoeld en geaccepteerd worden. Hoe moeilijk dit ook is, de praktijk leert écht dat inzicht in - en begrip voor - emoties het startpunt is voor positieve verandering. Want als we snappen waarom iets gebeurt en we ons begrepen voelen, is het makkelijker om acceptatie te vinden. Precies het doel van de frustratierotonde. Of ik hem zelf heb opgezet? Nope, het wiel hoeft natuurlijk maar één keer uitgevonden te worden. ;-) Deze tool is ontwikkeld door Gordon Neufeld, een ontwikkelingspsycholoog die je vaker voorbij ziet komen in mijn blogs. Door frustratie op een beeldende manier uit te werken, laat hij heel duidelijk zien wat de waardevolle rol van frustratie is in verandering en aanpassing. Ik heb natuurlijk al een inhoudelijke aftrap gedaan, maar hier ga ik de rotonde afslag voor afslag met je doornemen.
Afslag #1: verandering
‘Verandering brengt weerstand’.
Voor de beeldvorming nemen we het eerder omschreven speeluitje van je kind dat eindigt. Hij/zij is hier gefrustreerd over, want het was net zo leuk. De frustratie zal vrij snel afnemen als jij als ouder zegt dat er doorgespeeld mag worden. Kan dit niet - dus is er geen verandering mogelijk van de situatie? Dan wordt afslag #1 geblokkeerd en ‘rijdt’ kind - samen met zijn/haar frustratie - door naar afslag #2. Dit gaat gepaard met een hobbelige weg, waarin je kind van alles probeert om alsnog te mogen blijven spelen. Óók stuit hij op een enorme drempel die 'onveranderlijkheid' heet. Oftewel: de frustratie neemt toe.
Afslag #2: adaptie/aanpassing
‘Wat we niet kunnen veranderen, moet ons kunnen veranderen’.
Na een hobbelige rit komt je kind aan bij afslag #2. Het is hem/haar inmiddels duidelijk dat de situatie niet gaat veranderen en dat frustreert. De verkeersbegeleider (hoi, ouder!) springt bij en rolt een rode emotieloper uit. Hij creëert een veilige omgeving, waarin het kind bijvoorbeeld kan huilen en de ouder dat snapt, ontvangt en toelaat. Help je kind om de gevoelens van vergeefsheid (het onveranderlijke) te ervaren, door het te benoemen en er begrip voor te hebben (“Je baalt ervan hè, dat het niet mag. Dat is ook heel jammer”). Probeer het gevoel niet weg te nemen/ te laten stoppen, maar toe te laten. In verbinding.
Afslag #3: Aanval/agressie
‘Agressie ontstaat, waar vergeefsheid niet gevoeld wordt.’
Voelt je kind de vergeefsheid niet? Dan zal de frustratie groeien en uiteindelijk omslaan in woede. Met een inmiddels goed gevulde rugzak vol frustratie ‘rijdt’ je kind volgas naar afslag #3, waar deze met armen zwaait en niet schroomt om een flinke trap uit te delen. Als ouder kan je onmacht voelen en vervallen in zaken als ‘straffen en belonen’. Dan wil ik jou vragen om de afslag te pakken naar het begin van dit artikel. Je snapt vast waarom. ;-) Het doel bij afslag #3 is om frustratie binnen de ouder-kindrelatie zo veel mogelijk te verminderen. Tips:
Bied nabijheid
Als ouder ben je de volwassene en ligt de verantwoordelijkheid bij jou. Ga niet in de aanval of de emotie uit de weg, maar biedt nabijheid. Creëer een veilige omgeving.
Skip vormen van discipline
Blijf zo ver mogelijk weg van iedere vorm van discipline of reacties die de afstand juist vergroten. Yep, het welbekende strafsysteem. Met een boog omheen rijden.
Blijf in verbinding
Als het mogelijk is: verminder ervaringen van fysieke/emotionele afstand. Ervaringen waarbij die nabijheid (veiligheid) geblokkeerd wordt.
Rustig blijven
Is er sprake van agressie? Reageert je kind met fysieke woede-uitbarstingen? Blijf rustig, stop de agressie, maar wijs niet met vingertjes. Wil je hier meer handvatten voor? Volg dan zeker mijn cursus ‘agressie, en nu?’
Time-out nemen en toelichten
Is het nodig om zelf uit de situatie te stappen, omdat je het even niet weet of de emoties hoog oplopen? Doe dit dan én leg uit waarom je dit doet.
Voor de oplettende lezer…
Eerder benoemde ik niet alleen de frustratierotonde in de context van kind-ouder, maar ook in die van partners onder elkaar. Dit artikel draait natuurlijk om onze kinderen, maar ik wil toch van de gelegenheid gebruik maken om mee te geven dat de frustratierotonde ook toepasbaar is op andere type relaties. Is er een bepaalde frustratie die je bij je partner voelt, die terug blijft komen? Bijvoorbeeld dat deze niet genoeg in het huishouden helpt, te weinig aandacht voor je heeft of overal rommel achterlaat? Dan kan de frustratierotonde houvast en richting geven. Het moraal van het verhaal is dat oordeelvrije communicatie, inlevingsvermogen, acceptatie en verbinding kartrekkers zijn. Blijkt dat de situatie echt onveranderlijk is, dan ligt de kracht van verandering in jóuzelf. Dit is natuurlijk een kort-door-de-bocht uitleg, maar weet dat je áltijd terug kan vallen op deze tool. In de relatie met je kind dus, maar ook in de relatie met de volwassene die naast je staat. Behoefte aan professionele hulp op een van deze vlakken? Ik help jullie met liefde!
GevoelsRijke afsluiter: frustratie vertelt een verhaal. Een verhaal van emoties, behoeften en gevoelens. Zeker bij kinderen is frustratie iets dat begeleid moet worden. Een emotie waar wij ouders niet alleen naar moeten luisteren, maar ook richting in moeten aangeven. Door de juiste afslag op de juiste manier te ‘pakken’, leer je jouw kind niet alleen omgaan met de minder fijne emoties in het leven, ook voorkom je dat deze op latere leeftijd emotionele blokkades ervaart. Als wij als ouders laten zien alle emoties welkom zijn, besproken en gevoeld mogen worden, dan leggen we een gevoelsRijke bodem voor de toekomst. Een bodem die ruimte geeft aan alle gevoelens, precies zoals het bij onze kinderen past.






